• Részvétel az EMMI „Közös úton” című vallásközi konferenciáján

  Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága szervezésében érdekes vallásközi konferenciára kerüt sor. A „Közös úton” címet viselő összejövetel témája az európai vallások helyzete és a magyarországi hívő közösségek együttélésének kérdései voltak.

  A konferencia megnyitó előadásait Ilan Mor, Izrael Állam budapesti nagykövete, Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere, valamint Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár tartották. A felszólalások teljes tartama alatt részt vett és többször megszólalt Hegyi László helyettes államtitkár.

  Nyitóbeszédében Balog Zoltán kijelentette: “egyetlen állam sem mondhat le arról az erkölcsformáló erőről, amelyet a vallási közösségek, az egyházak jelentenek. Az egyházak értéket őriznek, tartanak fenn és újítanak meg.” A teljes beszéd ITT tekinthető meg.

  A szépen felújított Tihanyi Apátság Látógatóközpontjában megrendezett konferencián az ún. ábrahámi vallások közül több zsidó közösség és számos keresztény egyház képviseltette magát. A keleti vallásokat a buddhizmus és Egyházunk képviselte.

  A kétnapos esemény során előadások hangzottak el arról, hogyan jelentkezik a vallásellenesség Európában nyílt és rejtett módon; hogyan lehet fellépni a vallási kisebbségek elleni támadásokkal szemben; hogyan jelennek meg a vallási értékek a kultúra és a közerkölcs szintjén; mi az egyházak felelőssége a társadalmi problémák megoldásában stb. E témákban több kerekasztal-beszélgetés is elhangzott.

  A konferencia alkalmával élve Egyházunk meghívta a jelenlevő egyházakat és vallási szervezeteket, hogy vegyenek részt a „Szegénység elleni küzdelem” illetve az „Élelmezés Világnapja” alkalmából 2015. szeptember 17-én tartandó kiemelt ételosztásunkon. A hallgatóság lelkesen üdvözölte a vallásközi megmozdulás gondolatát. Reméljük, hogy az őszi eseményen a képviselt egyházak meg is jelennek és részt vesznek az ételosztásban.

  Ahogyan azt a rendezvény házigazdája, Korzenszky Richárd, a Tihanyi Bencés Apátság perjele is megerősítette, a konferencia jó alkalom volt arra, hogy a résztvevők egymás hitét megtapasztalva megerősödjenek a saját hitükben, az igazságosság, és a béke szolgálatában.

  [gallery ids="12041,12040"]

  Képek forrása: EMMI

Videó
Haré Krisna Hírlevél
* a mezők kitöltése szükséges
Vallásközi Naptár